Logo Copyright © 2007 NCCG - All Rights Reserved
Return to Main Page

RESURSER

Ansvarsfraskrivelse

Introduksjon til GNPK

Sannhetens symfoni

Nøtteskal

Frelsesplan


Generelt

Artikler

Bibelkurs

Høytider

Intervjuer

Kulter

Norge

Olivengrenen

Profeti

Sabbatstaler

Diverse

Akutt hjelp!

Barnehjem

CD-ROM

Copyright

Donasjoner

Kalender

Kontakt

Menigheter

Publikasjoner



    #2001025
    Den gudommelige ørnen
    Del 1
    Sabbatstale 25. oktober, 2003


      "Lytt, I himler, og jeg vil tale, og jorden høre på min munns ord! Som regnet risle min lære, som duggen dryppe mitt ord, som regnskur på grønne spirer, som byger på urter og gress! For Yahwehs navn vil jeg forkynne; gi vår Elohim (Gud) ære! Klippen! - fullkomment er hans verk, for rettferd er alle hans veier; en trofast Elohim (Gud), uten svik, rettferdig og rettvis er han. Skulde han ha ført fordervelse over sitt folk! Nei, hans barn de har skammen - en vanartet og vrang slekt. Lønner I Yahweh således, du dårlige og uvise folk? Er han ikke din far, som gjorde dig til sin eiendom? Han skapte dig og dannet dig. Kom de eldgamle dager i hu, gi akt på årene fra slekt til slekt! Spør din far, han vil kunngjøre dig det - dine gamle, de vil si dig det. Da den Høieste gav folkene arv, da han skilte menneskenes barn, satte han folkenes landemerker efter tallet på Israels barn. For Yahwehs del er hans folk, Jakob er hans arvelodd. Han fant ham i et øde land, i villmarken, blandt ørkenens hyl; han vernet om ham, han våket over ham, han voktet ham som sin øiesten. Som ørnen vekker sitt rede og svever over sine unger, således bredte han ut sine vinger, tok ham op og bar ham på sine slagfjær. Det var Yahweh alene som førte ham, og ingen fremmed gud var med ham. Han lot ham fare frem over jordens høider, og han åt markens grøde, og han lot ham suge honning av klippen og olje av hårdeste sten, rømme av kyr og melk av får og fett av lam og av vær fra Basan og av bukker og hvetens feteste marg; og druers blod drakk du, skummende vin" (5. Mos. 32:1-14, 1906)

    Gjennom hele livet etter at jeg ble en kristen har det vært ett av mine dypeste ønsker å forstå min himmelske Fader og hans væremåte. Det er ikke enkelt for et barn å forstå en voksen og det er spesielt vanskelig for et Elohims (Guds) barn å forstå den Almektige. Som vi alle vet, er ikke hans tanker våre tanker, og hans gjøren er ikke vår gjøren heller - ja, slik himmelen er høyere enn jorden er også hans gjøren høyere enn vår, og hans tanker høyere enn våre (Jes.55:8-9). Som antageligvis er grunnen til at Yahweh ligner seg selv med en gudommelig ørn i det skriftstedet vi nettop leste. Og det er hva jeg ønsker å snakke om i dag.

    Jeg er sikker på at dere vil være enige i at ørner er flotte dyr. Det er et rovdyr med fantastisk syn og det flyr majestetisk. De forente stater, Russland, Tyskland, Østerrike, Serbia, Polen, Spania og andre land har ørnen som sitt nasjonalsymbol. Bare løven, som benyttes som nasjonalsymbol for Storbrittania, Holland, Belgia, Finland, Norge, Danmark, Sverige, Estland, den Tjekkiske Republikk, Burgaria og andre kan måle seg med ørnen. Begge disse dyrene benyttes i bibelen for å symbolisere visse deler av det guddommelige.

    I skriftstedet som vi leste blir Yahweh lignet med en ørne morsom dytter sitt avkom ut av redet for å lære dem å fly. Hun bygger sitt rede i de høye trærne borte fra menneskenes nærgående hender, og gjør seg grundig møye med å fylle det med de mykeste fjærene hun kan finne. Når hennes egg er klekket og de små ørnene blir født, gir hun dem sin fulle og udelte oppmerksomhet. Hver morgen fyller hun redet med god mat så de har nok å spise hele dagen (cp. Matt.6:34). Ikke noe er for godt for hennes verdifulle barn. Etter flere uker med denne milde, kjærlige omsorgen, skifter plutselig ørnemorens oppførsel. Hun vet at det da er tid for hennes ørnunger å forlate redet og lære å fly. Så hun går løs på redet, og river ut fjærene, drar kvistene fra hverandre og vender deres fine komfortable hjem på hodet. De små blir vettskremte. Forsiktig skyver hun en av fuglene mot kanten på det ødelagte redet og dytter den utfor. Den lille fuglen faller selvsagt som en kule mot bakken og piper av frykt, men idet den nesten når bakken, dukker ørnemoren under den, fanger den opp på sine brede vinger og bærer den trygt opp i været. Så heller hun den av vingen og ungen faller på nytt, men denne gange, mens den slår med vingene i frykt, oppdager den at den kan fly!

    Og dette, mine venner, er hva Yahweh gjør med dere og meg. Vi liker det kanskje ikke, men det er det han gjør, fordi det er best for oss, og han vet hva han gjør. Han dytter oss ut av våre komfortable reder slik at vi kan slå ut med vingene våre og seile mot hans høyeste meninger.

    Som kristne er vi med rette vant til å tenke på Yahweh som vår forsvarer. Vi leser I salmene og andre steder hvordan han tar vare på oss:

      "Han dekker deg med sine fjær, og under hans vinger har du din tilflukt, hans sannhet er et sjold og en rustning. Du er ikke redd for nattens skremsel, og ikke for pilene som flyr om dagen, for plagen som vandrer i mørke eller ødeleggelsen som bryter ned midt på dagen.. Han befaler sine budbringere (engler) angående deg så du ikke slår din fot mot en sten" (Salme 91:4-6, 11-12).

    Yahweh er vår beskytter men han har ikke som mål at vi skal forbli små barn. Planen er ikke at vi skal forbli i redet for alltid. Og grunnen til at vi ikke kan forbli der er at han skapte oss til å være nyttige for Ham og for hverandre. Han skapte oss ikke for å skjemme oss bort.

    Foreldre, tenk hvordan det skulle bli om deres barn aldri vokste opp. Tenk dere å skulle bytte belier for alltid, eller å ha små mennesker med en barnslig tankegang som aldri noen gang vokste opp. Dere ville bli gale. Inni dere er det en forståelse om at eres rolle som foreldre er å oppdra deres barn slik at de kan vokse opp og bli nyttige for andre mennesker slik dere selv har forsøkt å gjøre det samme. Det ligger et driv i alle levende skapninger om å formere seg og vokse opp. Helle meningen med formering er for å sikre at familien, stammen og arten fortsetter. Menneske har alltid hatt denne driven til å bygge samfunn. Og det brødre og søstre, reflekterer Elohims (Guds) tankegang.

    Når vi husker holdningen til Israel da Moses første gang dukket opp på scenen for å tilby dem en vei ut av fangenskapet, minnes vi hvor umotiverte de var. Sist uke så vi på en stae latskapen som ligger i mennesker og som tillhører den kjødelige natur. Og hva gjør så Yahweh? Han legger slikt press på Israel gjennom Farao at de når et punkt der de bestemmer seg for at alt er bedre enn det! Den stadig mer uutholdelige undertrykkelsen fra den egyptiske kongen åpnet en dør for dem. Våre ubeha, sorger, skuffelser, sykdommer, forfølgelserog endevendte reir blir det Howard Thurman kaller "den voksende kanten". Mangler vi får oppleve er kun tillat av en endelig grunn: for å motivere oss til å bli nyttigere. Hvor mange av oss ville vært der vi er i dag om ikke Yahweh hadde snudd opp ned på våre liv, forandret våre omgivelser, tillatt oss å bli skuffet eller mangle ting, gitt oss anledning til å gå gjennom det dypeste mørke slik at vi skulle komme oss til den "voksende kanten"? Yahweh har opprørt oss for å opphøye oss.

    Vi spør oss selv hva for slags vesen Yahweh er og hvorfor Han tillater att så mange tilsynelatende meningsløse og smertefulle ting skjer i våre liv, og i dag får vi et svar på det spørsmålet. Det er kanskje ikke det svaret vi ønsker men det er sannheten. Dere vil sikkert huske historien om Josef. Selvsagt gjør dere det. Da han sa til brødrene sine etter år i slaveri, "så det var ikke dere som sendte meg hit men Gud" (1.Mos.45:8), han forsto are virkelig godt at Yahweh lå bak det. Og han var ikke bitter. Dette var et utrolig øyeblikk i Josefs liv. Der var han, Egypts statsminister og han hadde gått gjennom et slitsomt liv for å komme dit. Hans brødre knelte framfor hans føtter og fullbyrdet slik den profetiske drømmen Yahweh hadde gitt ham årevis i forveien. Jeg kan forestille meg at hele hans liv må ha passert framfor ham i det øyeblikket - hans merkelige og hendelsesrike livs panorama: hans tid som gutt i Kanaan, drømmene som hadde hjemsøkt ham, hans brødres voksende mislikelse av ham, den forferdelige dagen da de overrumplet ham, kastet ham i en tom brønn og solgte ham til Ishmaelittene, reisen til Egypt og hans liv som slave. Han må sikkert også ha husket de merkelige hendelsene som førte ham til å bli bæreren av det kongelige segl med autoritet som bare Farao sto over. Dere kjenner historien godt.

    Men det er ikke hendelsene - uansett hvor bemerkelsesverdige de er - som interesserer meg mest i dag, men konklusjonene som han kommer til når han tenker gjennom fortiden "vær derfor ikke lei dere eller sint på dere selv", sa han, "for at dere solgte meg hit. Elohim (Gud) sente meg foran dere for å ivareta liv" (1.Mos.45:5). Han sier det tre ganger. Det forunderlige er at det ikke fantes sinne eller bitterhet i hans hjerte. Og hvorfor? Fordi han kjente igjen den gudommelige ørnens gjøren som hadde dyttet ham ut av redet i Kanaan slik at han kunne sørge for sin familie når hungersnøden kom. Selvsagt lå det andre meninger inflettet i det hele også, men det holder å si at rystelsen av Josefs rede var Yahwehs måte å flytte ham inn i en situasjon der han ble nyttigere. "dere solgte meg," sa han, "men Elohim (Gud) sendte meg".

    Alle gjør vi opprør mot rystelsen av våre reir. Vi vil ikke at våre behagelige liv ska få sin slutt, men vi glemmer alt for fort hva dette livet er for. Ikke bare skjer det til Yahwehs ære men også for vår evige fordel. Det er måten vi blir gjort perfekte når vi i stahet nekter å gi slipp på det kjødelige menneske.

    Dere vil se det samme prinsippet i bruk gang på gang i skriften. Motstand blir sendt for å få oss til å slå ut med vingene. Og vi er tvunget til å spre vingene for å bli det Yahweh skapte oss til å være: herskere.

    Det var en tid da det messianske samfunnet i Jerusalem var hovedkvarteret for hele den kristne bevegelsen. Men Yahweh tillot at det ble brudt opp på grunn av forfølgelse (Apg.8:1-4). Dette var kjernen for åndelig virksomhet og var til inspirasjon for troende over alt. Her hadde de troende nådd en slik grad av åndelig framgang at de frivillig la alle sine jordiske eiendeler framfor apostlenes føtter og levde i følge en høyere åndelig lov om alle ting felles, mens alle de andre menighetene rundt om kring fortsatt fulgte det tidligere tiendesystemet. Så hvorfor brøt Yahweh opp det samfunnet?

    Den første årsaken er at Yahweh visste at det Messianske samfunnet aldri ville komme til sine egne i Jerusalem. Det var allerede senteret for en annen religion og mesteparten av de som var i det kom ikke til å omvende seg. De befants seg i det som ville bli en løvehule. Samfunnet i Jerusalem var, på tross av sin storhet, for rigid, for rasebevisst, for autoritært. De dystre klærne fra Talmudisk jødedom, hang fortsatt på og hindret samfunnet fra å være en riktig modell for framtidige generasjoner. Men det er ironisk at på visse områder gjenopptar messiansk jødedom de gravklærne. Matriksen i Jerusalem var for smal til å kunne brukes generelt, så Yahweh endevendte reiret deres og tilveiebrakte slik grunnlaget for et nytt samfunn og en bedre modell, først I Antioch under Paulus (Apg.11:19), og så endelig i Efesus under Johannes.

    For det andre hadde det messianske samfunnet i Jerusalem en tendens til å fokusere innad. Noe evangelisering fløt ut til nærliggende områder, men for det meste så de innover. Da forfølgelsen kom, og med den ødeleggelsen av deres reir, spredtes de over alt, og når det skjedde bar de med seg evangeliets frø og forårsaket at nye pakts menigheter skøt opp over alt. I stedet for at forfølgelsen stoppet dem, fremmet den dem.

    Vår egen historie er ikke ulik dette. Jeg gyser når jeg tenker på hva som ville kjedd dersom vi hadde forblitt i Oxford, England, og så i Norge. To ganger har Yahweh flyttet oss og forårsaket at nesten alle medlemmene forlot osss, og så har an gjenetablert oss i Sverige. Det er ikke en tilfeldighet. Og det var heller ikke omstendighetene vi opplevde i Norge som drev oss over svenskegrensa. I stedet for å stoppe oss, fremmet omstendighetene vårt arbeid for Riket. Når Yahweh tar bort det gode i våre liv, er det bare fordi han ønsker å vise oss noe bedre. Vi må stadig fremme en bevissthet om disse ting slik at vi ikke bommer på veien vi blir kalt til å gå.

    Det menneskelige problemet er at vårt synsfelt er for trangt. Vi kan bare se kortsiktig. Den profetiske dimensjonen innehas ikke av det kjødelige menneske. Husker dere hvordan Yah'shuah ble protestert mot da han fortalte sine disipler at han måtte forlate dem etter å bare ha vært sammen med dem i to-tre år? Jeg er sikker på at dere kan forestille dere hvordan disiplenes hjerter må ha blitt tunge da han sa: "Det er til deres fordel at jeg går bort; for om ikke jeg går bort kan ikke Hjelperen komme til dere" (Joh.16:7). De må ha følt seg som for tidlig foreldreløse når han sa det. De ble klar over at de ville være alene I denne verdenen, uten ham. De hadde investert alt de hadde i ham - de hadde lagt bake seg familie, venner, alt - og nå sa han til dem at han skulle dra. Alle deres håp og forventninger falt da i grus.

    Og likevel, hva sa han? "Det er til deres fordel at jeg går bort." Ja, de skulle miste hans fysiske nærvær men til gjengjeld ville de motta han åndelige allestedsnærvær. De ville oppdage en ny dimensjon der han ville være næmere dem enn noen gang før. Han forsøkte å fortelle dem at - 'Ja, jeg er med dere, men etter jeg er borte vil jeg være i dere'.

    Sann mot sitt ord kom han tilbake på Shavu'ot (pinsedagen). Ikke bare husket de ham, men de oppdaget ham. De må ha sagt til hverandre. 'Han er borte - likevel er han nærmere enn noen gang'. Og ikke bare var hans nærvær tilgjengelig, men hans kraft var tilgjengelig også - ubegrensede resurser de kunne benytte til en hvilken som helst tid. Da dette skjedde, visste de at han hadde hatt rett i å ta bort behaget ved hans fysiske nærvær for å gi dem sitt åndelige nærvær - intimt, tilgjengelig og innvendig.

    Jeg har alltid lurt på om det er en åndelig grunn til at koner ofte lever lenger enn sine menn. Men dør yngre og etterlater seg koner til å sørge over dem. Noen gifter seg på ny men andre forblir trofaste mot maken som har gått bort fordi de vet dypt inni seg at det vil bli en gjenforening på andre siden av sløret, og de vil ikke ha andre men i sitt liv som forårsaker problemer med følelser og loyalitet. Og de som er mer åndelig følsomme kan føle at deres ektemenn faktisk fortsatt er tilstede.. som om de aldri dro. Og slik er det med Brudgommen, Yah'shua (Jesus), og Bruden, hans messianske samfunn.

    La oss minne oss selv om, før vi avslutter i dag, at den gudommelige ørn aldri ødelegger våre reir uten at det er en god grunn, og Han tar aldri bort det gode uten å gi noe mye bedre.

    Så min bønn i dag er at når våre reir endevendes og vi føler oss truet og redde, at vi ber Yahweh hjelpe oss å se at han vil gjøre alt vårt gode til bedre, og alt vårt bedre til best. Dette er bare måten han gjør ting på. Det er ett kjennetegn på den Gudommelige. En signatur på hans karakter. Amen.

    Del 2

    Laget: 24. mars, 2008
    Oppdatert: 24. mars, 2008

    Copyright © 1987-2008
    Guds Nye Pakts Kirke
    Yahwehs B'rit Chadashah Forsamling