Logo Copyright © 2007 NCCG - All Rights Reserved
Return to Main Page

RESURSER

Ansvarsfraskrivelse

Introduksjon til GNPK

Sannhetens symfoni

Nøtteskal

Frelsesplan


Generelt

Artikler

Bibelkurs

Høytider

Intervjuer

Kulter

Norge

Olivengrenen

Profeti

Sabbatstaler

Diverse

Akutt hjelp!

Barnehjem

CD-ROM

Copyright

Donasjoner

Kalender

Kontakt

Menigheter

Publikasjoner



    #20020824
    En hage i sinnet
    Del 7 - Regn og dugg
    Sabbatstale 24. august, 2002


    Vi har hatt slik en hetebølge her i det siste at jeg er sikker på at dere alle har lagt merdkee til hvor brune og døde plantene ser ut uten vann. Det var ikke så lenge siden at vår b'ærbusker så friske og sunne ut. Oh hvis det har vært tørke i lang tid vil til og med gresse begynne å bli brunt. Og hvis været er virkelig varmt og støvete blir gresset ofte hvitt. Det er ingen tvil om at dere har lagt merke ti vår stor solsikkeplante og hvor hengslete bladene dens ser ut ved middag.

    Man skal ikke ha mye inteligens for å forstå at under spesielle forhold vil samme skjebne ramme åndelige tr'ær og blomster i vår egen sinnets hage når vi feiler i å vanne dem. Det er veldig farlig å anta at bare fordi gode og riktige prinsipper har blitt plantet i hagen vår så vil de alltid forbli der, uansett hva som skjer. Planter som ikke blir vannet dør til slutt. Profeten Esaias sa at når vi passer på sinnene våre ordentligat "du skal bli lik en vannrik hage som er vannet" (Esaias 58:11, NKJV). Så vær forsiktig med den farlige og falske læren som lyder, "en gang frelst alltid frelst". Hvis du overser det som har blitt plantet i sjelen din ved tro, så vil det dø.

    Så hva er det, tenker vi oss, som vanner våre ånder og gjør vårt sinns jord fruktbar? Hva er det som forårsaker våre kristne dyder og nåde å alltid gro, grønne og vakre? Hva er regnet og duggen fra Ruach haQodesh (Hellige Ånd)?

    Bibelen selvfølgelig, gir oss svarene som vi trenger; regn og dugg er symbol på visse åndelige gaver som vi trenger å ha konstant stigende ned over oss, eller så ville alt rent og herlig inne i oss forsvinne fortere en svint.

    Vi begynner ved å se på profeten Moses som sa: "Som regnet risle min lære, som duggen dryppe mitt ord, som regnskur på grønne spirer, som byger på urter og gress" (5. Mos. 32:2, 1933) Viser ikke dette oss at regn er symbolsk for læresetning, og dugg for tale? Men det er ikke slutten på sitatet - og her er nøkkelen til å forstå - for Moses legger til en "for" - han sier - "For Yahwehs navn vil jeg forkynne; gi vår Elohim ære!" (v.3). Moses sier at hans læresetning skal bli som regn, og hans tale som dugg, fordi han vil forkynne sannhet angående Elohim (Gud).

    Regn er symbolet på sannhet som faller fra leppene til læreren med fruktbar kraft i sitt sinn. Ethvert lite ord og stavelse i den hellige skrift er et nedfall med åndelig regn, som når det gis lov til å nå fram til god jord i våre hjerter, gir styrke og skjønnhet til "det rettferdige tre" som vokser der.

    Så dere skjønner, det betyr ikke noe hvor vakre prinsippene på godhet som er plantet i oss er hvis de ikke stadig blir vannet av sjelens regn og dugg - ved læren om det Guddommelige Ord - og uke etter uke - dag etter dg, vil de gradvis blekne vekk, til slutt dø fullstendig ut av sinnet. Og det motsatte er sant om dårlige prinsipper - hvis vi sulteforer vårt sinn på dem, så vil de dø naturlig.

    Det virker som om folk tenker at de er udødelige når det kommer til å motta sannhet. De tror de kan ta det inn i et lager som et slags trofé og la det ligge på en hylle uten å gjøre noe med det. Men sannhet er ikke slik - det er ikke et ornament men et levende prinsipp som må føs. Det er ikke nok å ganske enkelt akseptere Yah´shua (Jesus) som din Herren og Frelser og så lene seg tilbake i den naive og dumme tro at du har mottatt en fribillett til himmelen. Ingangsprisen til himmelen er virkelig gratis men den årlige medlemsavgiften vil koste deg alt du har.

    Det er ikke tilfeldig at Bibelen konsekvent bruker landbrukssymboler for å illustrere det åndelige liv. Den bruker ikke disse symbolene kun fordi tilfeldigvis nesten alle var bønder men fordi dette er den eneste illustrasjon som inneholder åndelig sannhet. Og enten vi er bønder eller ikke, så trenger vi å fortå landbrukets måte. Ofte tenker jeg at de av oss som ble oppdradd i byer har en enorm ulempe/mangel fordi vi har blitt opplært i å tenke på gal måte når det gjelder landbruksproduksjon: vi går inn i butikken og kjøper alt mulig pent innpakket i sellofan og slik har vi liten peiling på hva som er involvert i dens faktiske produksjon. Dette gjør oss ikke bare uvitende men det gjør at vi ikke bryr oss om ting når det gjelder det åndelige liv. De som er oppdradd på landet forstår vanligvis åndelige prinsipper bedre enn de som lever i byen/metropolen.

    Yahwehs ord blir ofte sammenlignet med regn i skriften. Det finnes et annet iøynefallende skriftsted i Esaias som viser dette hvor det står:

      "For likesom regnet og sneen faller ned fra himmelen og ikke vender tilbake dit, men vanner jorden og får den til å bære og gro og gir såmannene sæd, og den etende brød, således skal mitt ord være, som går ut av min munn; det skal ikke vende tomt tilbake til mig, men det skal gjøre det jeg vil, og lykkelig utføre det som jeg sender det til" (Esaias 55:10-11, 1933).

    Så du skjønner, Ordet går ut fra Yahwes munn, og fullfører det Han vil, det lignes med regn som får jorden til å bringe fram og skyte knopper. Og faktisk, i dette ene skriftstedet, så har vi nesten hele skalaen av symboler som jeg her snakket om disse siste syv ukene. Jorden er liknet med sinnet selv, å bringe fram og skyte knopper på jorden liknes med å frambringe å få sjelen til å sette knopper, mens regnet lignes med Yahwehs Ord.

    Med en gang vi har dette settet med symboler godt plantet i vår forståelse så blir bibelen veldig lett å forstå, som er grunnen til at vi har brukt så mye tid på dette emnet. Fordi Yah´shua (Jesus) er "sannheten" (Joh 14:6), og fordi det er Ordets sannhet som forfrisker våre intelekt, det står i Salme 72:6, at "Han skal komme ned som regn på en nyslått eng, lik en regnskur, som væter jorden" (1933).

    Så hva tror vi nå? Er det mulig, i lyset av hva Yahweh har åpenbart her, at hvis vi har kristne dyder som blomstrer i oss, og hvis vi skulle slutte å lese Yahwehs Ord, eller å høre det bli lest, at de ville visne og dø? Jeg tviler ikke på det. Hvis vi ikke mottar inn i våre sjeler stadige overøselser/skurer med Guddommelig lære. Jeg tror fullt og fast at alle de rettferdige prinsippene som Yahweh har sådd i oss ville blekne bort , og vi ville vokse oss ytterst ureligiøse og onde. Og slik når gode mennesker samles i forsamliger eller kirker slik som denne , eller når de leser Bibelen, så kan det sies at de vannner sine hager og får forfriskende regnskurer for urtene og blomstene i deres Eden.

    Dette demonstrerer da den store godhet som kommer fra å lese og lytte til Skriften. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor så mange mennesker, som sjelden deltar i kirker eller forsamliger, og aldri leser i Bibelen, er slike trege/sløve/apatiske [som mangler energi, ånd, intersesse eller entusiasme] kristne. Det er fordi grunnen som deres kristendom gror på ike er som en vannet hage, men som en tørr og støvete eng.

    Jeg lurer på hva som er forskjellen mellom regn og dugg? Regn faller mer tungt og fyldig enn dugg. Vi har virkelig hatt noen tunge regnfall denne sommeren som ødelegger noen av plantene våre. Duggdråper oppstår gjennom kondensering som et resultat av at naturen avkjøles over natten - det er et veldig bløtt og vanligvis et fenomen som ikke legges mye merke til. Det legger seg mykt på bladene, og på magisk måte befinner seg i selve skjødet på blomstene, uten noen gang å knuse eller skade dem. Dugg er derfor symbolet på sannhetne som mykt finnes i våre hjerter mens vi knapt kjenner det, og bringer der den skjønne friskheten til Yahwehs nåde og miskunn. Derfor var Job, som Moses i stand til å si etter å ha resonert med sine venner: "..og min tale dryppet ned over dem" (Job 29:22, 1933). Moses og Jobs tale er Guddommelig sannhet, og i den kjølige klare morgenen med fred og uskyldighet, lærer den Guddommelige sannhet oss om Yahwehs kjærlighet og omsorg - og destillerer inn i våre sjeler forfriskende som dugg.

    Dette billede på dugg er svært vakkert. Yahweh sier gjennom profeten Hosea: "Jeg vil være som dugg for Israel; han skal blomstre som en lilje, og han skal slå røtter som skogen på Libanon" (Hos.14:6, 1933). Yahweh er som duggen for Israel når Hans sannhet, gjort myk av miskunn og renset og gjort lys av kjærlighet, synker inn i våre hjerter, og gjør at vår hengivenhet vokser og vår forståelse blomster. Det er derfor vi er pålagt å leter etter enhet blandt troende, og når vi har oppnådd det, så er det virkelig noe svært verdifullt. Salmeskriveren skriver:

      "Se hvor godt og hvor liflig det er at brødre også bor sammen! Det er som den gode olje på hodet, som flyter ned på skjegget, Arons skjegg, som flyter ned på sømmen av hans klædebon, som Hermons-dugg, som flyter ned på Sions berg; for der har Herren satt velsignelsen, liv inntil evig tid" (Sal.133, 1933).

    Salve, som du allerede har lært , er symbolet på kjærligehet, og dugg er symbolet på sannhet. Enhet er i likhet med kjærligehet og sannhet, den ene invier, og den andre gjør det fruktbart og velsigner. Og slik kommer vi til den store åpenbaringen og Gud prinsipp, og det er echad, eller Enhet. Det er et stort mysterium som blir åpenbart i ekteskapelig forbindelse - av enheten mellom mann og kvinner, mellom Yahweh og Hans Brud Israel, og Yah'shua og Hans brud kirken eller det mesianske samfunn. Og Elohim (Gud), som kalles Yahweh, er det sammen, for Han er en og mange - tre i en. Elohim eller Gud er Yahweh Faderen, Yah´shua (Jesus) Sønnen, og syvfold Ruach haQodesh (Hellig Ånd) - Han er en (4.Mosebok 6:4), Han er tre i en (Matt.28:19), og Han er ni i en (Åp.1:4; 3:1; 4:5; 5:6).Men det er ikke alt. Han kaller sine engler ´elohim´ også (Salm.8:5), og til og med de kjødelige dommerne over Israel. Med andre ord, Yahwehs kjærlighet rekker ut og omfavner engler og mennesker og tar dem inn til en stor Elohim familie bestående av kjærlighet og sannhet, den ene invier, og den andre gjør fruktbar og velsigner. Og vi forstår veldig klart fra billedspråket til Guddommelig symbolisme at kjærlighet er ikke uten sannhet og sannhet er ikke uten kjærlighet, akkurat som mannen ikke er uten kvinnen, eller kvinnen uten mannen (1.Kor. 11:11), eller sannelig Elohim (Gud) er ikke uten menneskeheten eller menneskeheten uten Elohim (Gud).

    Fra disse enkle fakta har vi lært , håper jeg, hvor vakkert Yahwehs Ord er. Ordet er rettferdighetens frø, hvorfra plantene som vår Himmelske Fader har plantet gror opp. Det er regnet og duggen for gjør frøet i stand til å spire og utvikle seg til edle trær, mektige i struktur for fantastiske i majestet. Alt det som er inne i oss, og alt det som har begynt og blitt oppholdt og holdt i stand i oss, har sin opprinnelse i det Hellige Ord.

    Konklusjon

    Vi har brukt syv uker nå å set på en vid variasjon på forskjellige symboler i Bibelen, og alikevel er de sikkert mindre enn en tiendedel av alle symboler som vi kan finne der inne. Som vi har sett er de ikke vanskelige å forstå. Alle disse symbolene, hva enn de måtte være, følger en universell lov, ved å søke den så kan vi lett og med usvikelig sikkerhet bestemme meningen deres. Og loven er denne: vi trenger bare å lære naturen og bruken av en ting for å dunne bestemme dets symbolske mening. La oss ta solen som et eksempel. Solen er kilden til alle naturlige velsignelser, og er derfor et symbol på Yahweh Selv. Jorden, som en kontrast, er mottagelig for velsignelser, og derfor er det enkelt å se at jorden representerer det Messianske sammfunn eller Kirken. solen, månen og stjernene betyr Guddommelig perfeksjoner som øser kjærlighet og sannhet ned over jorden, som er oss, inn i hvilke bryst de blir absorbert.

    Du vil også ha lagt merke til hvordan disse symbolene er bundet sammen. Jorden er symbol på det messianske sammfunn eller kirken; legg merke til at trærne og plantene som vokser på jorden er eksempler på dydene som vokser i for gjør kirken vakker; trær og urter bærer frukt og frø, og disse betyr derfor frø som er dyder som velsigner og forøkes stadig vekk blandt mennog kvinner.

    Vi vet at vann er symbolet på sannhet. Hva er en kilde med vann symbolet på da? En kilde er kjernen eller begynnelsen på en elv, og derfor må en kilde være symbolet på sannhetens kilde nemlig Yahweh. Herav er skrevet i Jeremias: "de har forsaket Yahweh, kilden med levende vann" (Jer:17:13). Så er det brønner. En brønn er et slags reservoar med vann, hvor vi kan med våre behov og trekke opp fra den for å bruke. Hva antar du så at en brønn betyr? Det er et symbol på hva ennsom inneholder sannhet. Det må derfor være et symbol på ordet selv, som er en åndelig brønn fullav levende vann. Og slik er vi ikke forundret når vi leser fra Esaias: "Derfor med glede vil du dra vann fra frelsens brønn" (Esaias 12:3). Frelsens brønner er læresetningene go rettesnorene fra vår Frelser, full av levende vann, som du vet at hvis en drikker vil en leve evig (Joh 4:14).

    Skriften kan der for sees på som å være en eksakt vitenskap som asktonomi eller matamatikk. Det er ikke bare histiorier eller poesi. Skriftens symboler har en presisjon på lik linje som de symboler vi bruker i organisk og uorganisk kjemi. Vann renser kroppen, sannhet renser sjelen. Vann slukker kroppens tørst, sannhet slukker sjelens tørst for kunnskap.Derav følger at vann er symbolsk for sannhet. Men det er ikke alt. Med en gan du har lært et skriftens faktum om vann, blir sinnet ledet til en hel forståelse med en hel rekke fakta sammenbundet med den, som vi så da vi snakket om kilder og brønner. Og akkurat som det er slik for kilder og brønner, så der det slik angående bekker, fosser, elver, sjøer, fisk, garn, og krorker, fisemenn , skip, og alle ting sammenbundet med vann. De er alle sammenbundet, og kunnskapen om betyningen aav en åpner sinnet for em forståelse av betyningen for alle.

    Hva med alle metaller nevnt i bibelen - gull, sølv, bronsje, jern - hver har en spesiell relaterende verdi og bruk til mot den andre. Og når vi kjenner deres verdi og bruk så kjenner vi deres mening i Guds Ord. Så i Åpenbaringens bok leser vi: "jeg råder deg til å kjøpe av meg, guld prøvet i ilden, så du kan bli rik" (Åp.3:18). Gull er tydligvis brukt som et symbol på noen åndelig kvalitet. Så er det perler og kostbare stener; den menneskelige kroppen, dens organer og lemmer, klærne brukt av prester og forlk - alt dette har en bestemt mening, og alt kan lett lærer ved referanse il denne universelle lov.

    Er ikke dyr typer av åndelige prinsipper også? En gode Hyrde befalte at sauene og lammene skulle føs og fortalte osss å være på vakt mor uler i fåreklær (Matt.7:15). Han kalte Herodes for en rev (Luk13:32). Og Yah´shua (Jesus ) Selv blir kalt Løven for Judas stamme (Åp5:5).

    Og det som kanskje er enda mer fantastisk er det faktum at land , byer og landsbyer som er nevt i Bibelsen er på samme måte symbolske.De fleste troende forstå hva Jesusalem og Kanan representerer. Kanan er et billede på himmelen, de kristnes lovede land, og Jerusalem er et bilde på kirken eller det messianske samfunn i sin herlighet og framgang. Kanan likner det evige hjem til hvor den troendes reise hvor Egypt er en tilstand av å være bundet, han legger Egypt bak seg. Fra dette lærer vi den symbolke mening til alle steder nevnt i bibelen som avhenger av deres forhold til Kanans land. Israel og det Messianske samfunn eller kirken er en og den samme som vi vet. Amalek, Moabs og Filisternes land var fiendene til Israel, og symboliserer tilstanden til de som er onde og som derfor står mot Yahwehs Rike. Enhver krig mellom Israel og hennes fiender blir slik funnet å ha en åndelig betydning. Og selv om vitenskap er fasinerende er det ingenting i sammenligning med Guddommelig kunnskap som bibelen gir til vår sjeler.

    Den eneste kunnskp som teller til sist er den kunnskap som leder til frelse (Luk 1:77) og det kan finnes i Yahwehs Ord, Bibelen. Og nøkkelen til den kunnskapen er i symbolene der inne. Jeg vil av slutte denne serie med taler med en vakker salme av Cowper som handler om lyset og herligheten i Ordet.

      "Våren puster på Ordet
      og bringer sannheten fram i lyset
      Rettesnorer og løfter gis
      Et helliggjørende lys.

      En herlighet forgyller den hellige side
      Majestetisk som solen
      det gir et lys til enhver alder
      det gir, men låner ingens

      Hånden som ga gir fremdeles
      det nådige lys og varme
      Hans sannheter på nasjonene stiger
      De stiger, men går aldri ned."

    Amen.

    Laget: 23. mars, 2008
    Oppdatert: 23. mars, 2008

    Copyright © 1987-2008
    Guds Nye Pakts Kirke
    Yahwehs B'rit Chadashah Forsamling