Logo Copyright © 2007 NCCG - All Rights Reserved
Return to Main Page

RESURSER

Ansvarsfraskrivelse

Introduksjon til GNPK

Sannhetens symfoni

Nøtteskal

Frelsesplan


Generelt

Artikler

Bibelkurs

Høytider

Intervjuer

Kulter

Norge

Olivengrenen

Profeti

Sabbatstaler

Diverse

Akutt hjelp!

Barnehjem

CD-ROM

Copyright

Donasjoner

Kalender

Kontakt

Menigheter

Publikasjoner



    #20020817
    En hage i sinnet
    Del 6 - Hvete, mel & brød
    Sabbatstale 17. august, 2002


    Vi har nå snakket om trær i fem uker nå, så nå skulle dere alle være ganske dyktige åndelige botanister. En ting vi alle kan lære fra vårt studium er at bibelske symboler tolker seg selv slik at vi ikke trenger å lete utenfor bibelen etter forklaringer. Det er mange som vender seg mot, foreksempel okkultisme og kabbalisme, for å tolke skrifter og på den måten ødelegger fullstendig de opprinnelige meningene. Yahweh gir Sin egen tolkning, og når vi bruker den så blir vi med en gang forbløffet over harmonien og intelligensen til det Guddommelige Sinn.

    La oss bevege oss vekk fra trær denne uken og vende oss til noen av de mer ydmyke produktene i det vegetariske riket. Og la oss begynne med å minne oss selv på hva den symbolske karakter på marken eller jorden er: det menneskelige sinn. Hager og åkrer symboliserer det menneskelige sinn i en tilstand av være kultivert og ordentlig, mens ørkener og ødemark symboliserer det menneskelige sinn i en tilstand av forsømmelse og uorden.Derfor betyr oliventrær, vintrær, fikentrær, myrter, og sedertrær, som vi har sett, prinsipper på nyttighet, skjønnhet, og prakt, som er plantet og gror i sjelen.

    Men det finnes en annen eksisterende orden i det vegitariske riket som blir hyppig nevnt i bibelen og det er korn, og spesielt hvete. Yahweh har som vi alle vet fortalt oss at i de siste dager vil Han samle hveten i sint kornkammer, men brenne opp klintenmed uslukkelig ild. (Matt.3:12; Luk.3:17). Hveten symboliserer her de som er gode og brukbare, og klinten de som er dårlige og ubrukelige. I Markus evangelium blir vi fortalt om en mann som sådde godt såkorn i jorden, og sov mens kornet spirte - først strået,så akset, og til sist det modne kornet i akset (Mark.4:26-29). Jorden er selvfølgelig det menneskelige sinn. Såkornet, forteller Yah´shua (Jesus) oss, er Ordet (Luk.8:11). Enhver liten sannhet, ethvert lite vers og ord, er et levende såkorn; og hvis vi gir det lov til å falle ned i våre sinn, vil det gro og frambringe godhet.

    Nytten av sannhet er at det kan bli aktiv i våre sinn og gro opp til noen slags form for godhet. Hvis vi ikke, etter at vi har hørt Guds Ord, etterlever det, og på den måten blir gode, er det fordi såkornet ikke har grodd, men har dødd inne i oss.

    Så hvorfor hentyder Yah´shua (Jesus) til kornets gradvise vekst - "først strå, så aks, så fullt korn i akset." (Mark.4:28, 1933). Det er på grunn av den gradvise måten en kristen vokser fram til det perfekte. Det skjer ikke over natten som mange kjettere lærer bort. Vår godhet kommer veldig gradvis til makt og i virke. Når vi har slått fast at det er slik, hva er da korn symbol på? Og svaret er Godhet. Dets vekst er symbol på veksten i vårt åndelige liv, på forøkingen av den rene åndelige substansen som utgjør vår sjels avling.

    Vi må bry oss om hendelser som involverer korn fordi de forteller oss noe viktig om hvordan vi oppnår godhet i våre liv. Husker du den tiden da Yah´shua (Jesus) gikk gjennom kornåkrene på sabbatsdagen med Sine disipler, som gne veteaksene i hendene sine og spiste kornet mens de gikk? (Matt.12:1-8). De fleste mennesker husker dette på grunn av Hans lære om sabbatsfeiringens sanne natur. . Men det finnes en annen vakker dimensjon i denne historien som folk ikke får med seg og det er dens symbolske betydning. For det vi blir fortalt her er at Yah'shuas disipler skulle hente godheten ut av alle ting og ha åndelig fest på det, til og med på sabbatsdagen! Yahwehs Ord, med sine bøker og kapitler, er en åndelig kornåker, for det er fyllt av Yahwehs gavemildhet og godhet; og ettersom vi vandrer i vår Frelsers nærvær, skulle vi samle dets fakta og prinsipper, og billedlig "gni akset av bokstaven" og ha fest på den indre substansen, som er den godheten som Yahweh før den sultne sjel med.

    Alt som vi spiser, som nærer og styrker oss, blir brukt bibelsk som symboler på Yahwehs kjærlighet og godhet som styrker våre sinn. Og alt som vi drikker er symbolsk for sannhet. Siden det er slik vil ting som mel og brød, som er nevnt så mange ganger i skriften, bety en grad av godhet.

    Det finnes en lignelse om en kvinne som skjulte surdeig i tre skjepper mel inntil det hele ble gjennomsyret (Mt.13:33). Hva er kvinnen symbol på? Hun er som vi oppdaget for noen uker siden, det messianske sammfunn eller kirke, så denne lignelsen beskriver noe som sanne kristne gjør. Melet er symbolet på sannheten som kommer fra godhet, og det skaper godhet i oss. Hva representerer nummeret 3? Dette oppdaget vi sist uke for det betyr fylde og perfeksjon av sannhet. Slike er det at når vi har oppnådd all den sannhet vår natur er i stand til å motta så har vi våre tre sjepper med mel.

    Vi har snakket mye om surdeig/(gjær) tidligere, og spesielt gjør vi det under chag haMatzah - Det usyrede brøds høytid. Surdeig/(gjær), som dere vil huske, kan enten være positiv eller negativ. Hva vet vi om surdeig? Surdeig er bitter. Surdeig er sur. Surdeig produserer gjæring og lager oppstyr mellom partiklene i melet. Alle hustruer burde kjenne til gjær/surdeig. Det lager store luftbobler i deigen og luft kommer ut av den. Så spørsmålet vi er ment å skulle stille oss selv er: hva er det som lager trøbbel, et oppstyr, en gjæring i våre sinn etter vi har ervervet oss våre tre skjepper med mel - etter vi har fått all den sannhet vi kan lære? Hva i all verden er det som lager slik trøbbel i vårt sinn, det er akkurat den tingen som gjæren er symbolet på. Er det noen som har noen ideer? La meg spørre deg litt videre. Hva er det som vi gjemmer inne i oss, som er sur og bitter, og som er opprinnelsen til alle våre mentale forstyrrelser? Hvis du tenker tilbake på Chag haMatzah så vil du finne svaret.

    Det er vår selviskhet! Menneskelig ondskap er gjæren som med en gang griper om sannheten, og kaster den rundt så snart som vi får den, fordi den misliker den og er imot den. På samme måten griper om melpartiklene, og forårsaker gjæring. Men, ved begge tilfeller, kommer det godt ut fra det. Den gamle gjæren av det onde blir renset ved denne prosessen, og hele sinnet blir skapt på nytt, absolutt hele deigklumpen, når gjæren blir renset.

    Hvis du tenker på det, må dette være sant. Melet, som er søtt og godt, må bety sødmen og godheten til Ordets sannhet. Og gjæren/surdeigen, som er bitter og usmakelig, må bety den bitre og usmakelige selviskheten i våre hjerter. Hvis vi vil ha videre bevis på dette, så trenger vi bare å huske at Yah´shua (Jesus)sammenlignet fariseernes hykleri med gjæren, som med en gang ville ha minnet dem på Det usyredes brøds fest hvor gjær symboliserer synd (Matt. 16:6,11-20, Markus 8:15, Luk.12:1 cp.2.Mos.12:15-20:13:6-7, 23:15; 1Kor.5:8).

    Siden vi snakker om høytider er det verdt å nevne en ganske interessant matoffring under den gamle pakt som besto av fint mel blandet med olje og røkelse (3. Mos.2:1-2). Det fine melet blandet med olivenolje var symbolet på sannhet blandet med kjærlighet; mens røkelsen betydde hellighetens vellukt som alltid blir assosiert med sannhet og kjærlighet. Men ingen av disse matoffrene skulle lages med gjær. Det var fordi det ikke må være noe menneskelig - ingenting ondt eller selvisk - blandet med vårt hjerte-offer til Yahweh.

    Du husker kanskje også en gammel testamentlig historie hvori Elisa utførte et mirakel med mel. En lapskausgryte ble ved et uhell forgiftet ved en vill gresskarslyngplante men når profeten kastet oppi melet ble gryten gjort god å spise (2.Kong.4:38-41). Lapskausgryten representerer vår åndelige mat som er forgiftet av falskhet, men sannhetne gjennoppretter den. Slyngplantet/vintreet som dere vil huske, representerer gudommelig visdom, men denne vilde slyngplanten/vintreet representerer de falske religioner og filosofier til mennesket. Den eneste måten å stoppe den forgiftnede effekter på er å tilsettesannhet inntil den falske visdommer er nøytralisert. Det finnes mange bøker, filmer, videoer og læresetninger som er fulle av gift for sinnet. Bibelen er imidlertid bare fint mel, fler og fler mennesker tror på reinkarnasjon i disse dager, ben et enkelt skriftsted er i stand til å avvise denne falskhet fra den kristnes sinn (Heb.9:27).

    La oss avslutte i dag ved å gjøre en nøye undersøkelse av den symbolske bruken av brød. Jeg er sikker på at dere har gjettet at det hardet samme forhold til hvete som olje har til oliventreet, og druejuice har til vintreet. Olje betyr kjærlighetens fylde og mildhet, druejuice ellervin sødmen og gleden til sannheten, og brødet bærekraftigheten og styrken til godhet. Siden hvete er symbolet på de gode prinsipper som vokser opp på sinnets åker fra Ordets korn, symboliserer brødet tydelig/selvsagt den næring og vigør som godhet kaster av seg. Brød er symbolet på Den Guddommelige Godhet selv såvel som dets givende og tilfredstillende kraft.

    Vi vet alle at Yah´shua (Jesus) kaller seg selv "Livets Brød som kommer ned fra himmelen" (Joh. 6:35-48, 1933) , fordi Han er Den Guddommelige Godheten selv, og Han alene kan nære og styrke våre sjeler. Og slik forstår vi at "den mat som varer ved til evig tid"(Joh.6:27, 1933) og "det sanne brød fra himmelen"(6:32) betyr Yah´shua (Jesus)Selv som den godhet som han mater "den sultne sjel" med (Salm.107:9).

    Så igjen returnerer vi til de sentrale symboler i Herrens Nattverd, brødet go vinen, som Han kalte sitt legeme og blod. go vi kan letter forstå det kontroversiellle kunngjøring han gjorde til Juderene da Han sa: "Hvis dere ikke eter menneskesønnens legeme go drikker Hans blod har dere ikke liv i dere" (Joh.6:53, 1933). Det var veldig vanskelige ord for dem for de misforsto det til å bety en støtte for kanibalisme som en kjødelig sjel som ikke innehar den Ruach haQodesh (Hellgie Ånd) virkelig vil være presset til. Brødet og vinenvar det Yah´shua kalte Sitt legeme og blod: og brød go vin er symbolsk på godhet og sannhet. Derfor mente Yah´shua (jesus) at uten at vi mottar Hans godhet og sannet i våre sjeler, og åndelig spiser og drikker dem, så kan vi ikke bli frelst.

    Derfor tar fulle medlemmer som er aktivt med, hver Fredag kveld eller Lørdag morgen del i Herrens Nattverd, de gjør pakt om å ta del i Guddommelig Godhet og Guddommelig Sannhet - Mesterens legeme og blod -- som vi konstant mottar fra Yahweh, og hvorpå våre åndelige naturer gror og har fest.

    Jeg lurer på hvis noen av dere noen gang har lurt på hva det betyr på det åndelige plan når vi ber Mesterens Bønn som lyder; "Gi oss i dag vårt daglige brød" (Matt.6:11; Luk.11.3)?

    Yah´shua (Jesus) lærte oss å arbeide, ikke for den mat som forsvinner, men for den mat som varer til evig tid (Joh.6:27). Dette alene skulle fortelle oss at vi ikke bare skal be for fysisk mat men for åndelig mat også. Derfor, når vi ber Yahweh om å "gi oss i dag vårt daglige brød"" så skulle vi ikke bare tenke på frokost, lunch og middag, men på den daglige rasjon med Guddommelgi godhet som underholder åndelig liv i oss. Nå når disiplene ba "gi oss dette brød alltid" (v34), så var det i klarhet det åndelige som de åndeligsinnede hadde i tankene. Så skulle vi ikke tenke p å åndelig godhet i tillegg til mat når vi ber Mesterens bønn? For det er det vi trenger mest.

    Med dette symbolet på brød nøye forklart kan vi vandre gjennom mange skriftsteder og oppdage nye go spennende åndelige dybder. Hva med historien om de to disiplene som Yah´shua gikk sammen med til Emmaus? Det er en av de vakresten gjengivelsene i det Nyye testamentet (Luk. 24:13-35). Herren snakket med disisplene i mange timer go forklarte skriftene for dem, men de kjente Han ikke igjen. Ikke før Yah´shua (Jesus) brøt brødet med dem ble øynene deres åpnet og de visste hvem Han var.

    Dette er virkelig veldig betydningsfult. Så lenge som Han bare lærte dem sannhetne, for ble de blinde. Ikke før Han brøt brødet fikk de motta åpenbaring. Så hva lærer dette oss? Det lærer oss at læresetninger alene ikke er nok - det er bare når vi blir fødd med godhet sammen med sanne læresetninger at vi kan forstå. Enhver person som vitner om Kristus til utroende burde leggge nøye merke til dette! Bare når Kristi Godhet skinner gjennom vårt vitnesbyrd kan læresetningen ha noen åndelig betydning i det hele tatt. Uten godhet, er det bare luft - tomme ord. Derfor er det ikke nok å preke evangeliet fra Bibelen - du må ha et liv fyllt med Yah´shuas (Jesus) godhet, hvis ikke er ditt vitnesbyrd til ingen nytte. Sannhet uten kjærlighet er steril, mens kjærlighet uten sannhet er kun menneskelige følelser.

    Vi lærer fra denne viktige historien at det er bare når Yah´shua (Jesus) før oss med godhet - livets brød - at sinnet i sannhet er åpent til å kjenne Ham. Synd holder oss i mørke - men godhet mottatt fra Yah´shua (Jesus), og som har beslaglagt sjelen, opplyser oss elle til guddommelig kunnskap. Messias (Kristus) ble bare åpenbaret ved "brødsbrytelsen" fordi han bare virkelig er kjent for et menneske gjennom den gjerning å fø oss men overfloden av sin godhet.

    Hva, så , kan vi lære ved å bruke denne symbolismen fra de to miraklene om å fø menneskemengden? Brødene og fiskene ble forøket mens de ble spist, ble de ikke? Ikke bare var disse mirakler og forbløffende skue på Guddommelig Makt men de var skapt for å lære oss noe om Yahwehs forhold til oss. Vi vet at Han "før den sultne sjel med godhet" (Salm.107:9). Hvis vi mottar fra Messias (Kristus) livets brød - Hans Godhet - og har fest på det, og får åndelig styrke fra det, vil den godheten synes å blekne etterhvert som vi tar for oss av den? Selvfølgelig ikke!Selv om den Guddommelige overflod til å begynnemed ser liten ut, og utilstrekkelig for våre ønsker, så forøkes den sannelig, jo mer vi tar del i den! Og vår øyne vil gradvis åpnes for det faktum at Yahweh´s lagre er uutømmelige.Vår vekst i åndelgi styrke vil videre bli veksten av vår rettesnor av Hans bunnløse forsyninger for verdens ønsker.

    Natulig mat minker ettersom den blir spist, men åndelig mat øker ettersom vi tar del i den. Dette sannheten må ikke gå deg forbi. Jo mer vi elsker, jo mer kjærlighet blir gitt oss. Det er historien om talentene om igjen. Himmelske prinsipper er helt motsatt fra de jordiske. Du skjønner, Yahweh før oss nå., når vi er sultne, og gir oss mer go mer og mer ettersom vi kommer tilbake for mer åndelig sannhet. Dette er forøkelsesprinsippet som jeg så ofte har snakket om.

    Hvis du vil ha bekreftelse på denne sannheten, bla bak i bibelen til enkens mirakel om oljen som Elisa forøket (2 Kong.4). Hva betyr olje? Kjærlighet. Ettersom enken helte oljen ut i kar forøket den seg, men når det ikke var flere kar stoppet oljen. Etter som vi heller ut kjærlighet fra våre hjerter inn i sorgen, uheldigheten, og andres behov, vil vår kjærlighet på samme måte bli forøket! Og det målet som vi er i stand til å helle ut av vår kjærlighet vil være det akkurate mål på dets forøkelse. Klærlighet som strømmer ut fra hjertet forøker sin rikdom i oss, men hvis den blir sperret inne inne i oss, så blir den der og stagnerer.

    Folk vil bli elsket men de nekter å elske tilbake go lurer p åhvorfor de ikke er i stand til å beholde kjærlighet go alltid er sultne. Og dette er grunnen. Hvis du vil ha mer, så må gu gi mer. Det er den åndelige himmelske lov. Uansett hvor liten og ubetydelige noe kanskje kan se ut for kjødelige øyne - og det er slik de fleste mennesker ser på Kristus og kristendom - er det i realiteten skjult en stor flod. Yahwehs godhet, før vi tar del i den, og , nødvendigvis, når vi er i synd, virker som noe lite og ubetydelig; men når vi har fest med det, på skjønner vi at dets lagre er uutømmelige.

    Hvor diametralt forskjellig satanisme er! Djevelen krever mer og mer og gir mindre og mindre intil han har tatt alt og gir absolutt ingenting. Han suger deg tørr.

    Som brød betyr Yahwehs godhet, betyr spising åndelig gjerning. Vi har åndelig apetitt så vel som naturlig apetitt. Det er hunger og tørst etter rettferdighet, så vel som hunger og tørst etter naturlig mat og drikke. Den gjerning å spise betyr mottagelsen av Yahwes ord inn i hjertet, som er livets brød.

    I salmene leser vi: "Jeg er Yahweh din Elohim (Gud) som førte dig op av Egyptens land; lukk din munn vidt op, at jeg kan fylle den." (Salm.81:11) Dette betyr at vi skal legge av oss ondskap, og åpne vår sjel til Yahwehs godhet. Yah'shua (Jesus) sa: "Velsignet er han som skal ete brød i Elohims (Guds) rike" (Luk.14:15, 1933). Det betyr at han er velsignet som mottar Ordet i sitt herte i dets kjærlighet.

    Brød er symbolet på Ordet, til dets nærende kvalitet, det er, til dets godhet. Vann, eller vin, eller hva som helst som vi drikker, er symbolet på Ordet, til dets forfriskende kvalitet, det er, til dets sannhet. I Amos leser vi:

      "Se, dager kommer, sier Yahweh, Israels Elohim (Gud), da jeg sender hunger i landet ikke hunger efter brød og ikke tørst efter vann, men efter å høre Yahwehs ord." (Amos 8:11).

    Det kan ikke være noen tvil, da, om hva brød symboliserer i skriften. En mangel på Guds Ord liknes med en åndelig hungersnød. Og når vi feiler i å fø våre sinn med godheten og visdommen som kommer fra den, vil de bli svake, go , som sultende mennesker, ville vi være ute av stand til å fullføre det som er krevet av oss.

    Og slik er det at grunnen til at Yah´shua (Jesus) tok brød og bakte det, og , sammen med vinen ga det til Sine disipler på den siste nattverd, er fordi han før våre sjeler med godhet så vel som tilfredsstiller dem med visdom. Vi kan ikke vente å bli åndelig sunne uten å ete av Ordet noe mer enn vi kan vente å være fysisk sunne ved å ikke spise mat.

    Vi avslutter i dag med mannaen som Israelittene ble fødd med i ødemarken for den har en symbolsk mening i likhet med brødet. Manna var brød gitt på en mirakuløs måte, og tilpasset ønskene og tilstanden til folkene i ørkenen. Det er derfor symbolsk på den Gudommelig Godheten tilpasset til ønskene til Yahwehs barn mens de går gjennom et forberedelses stadium - et stadium av uperfekthet og stadige prøvelser og lidelse - når de ikke er i stand til å ha fest på fylden av Guddommelig Godhet, Kanans korn og vin.

    At mannaen har åndelig betydning blir bevist i Åpenbaringens bok hvor det står: "Til han som seirer vil Jeg gi å ete av den skjulte manna" (Åp2:17). Den "skjulte manna" er den usynlige godhet til Yahweh som faller fra himmelen inn i hjertet til en troende, og setter ham i stand til å holde ut sorger og seire over vanskeligheter som onde menn ville vike skremt tilbake for og falle. Det er den resurs som de onde ikke kan - og ikke forstår eller besitter, som holder oss i gang når vi skulle ha falt døde om.

    Det er mer som kunne ha blitt sagt om brød men jeg tror du har nok å tygge på . Neste uke vil jeg avslutte denne serien ved å snakke om gjødsler. Måtte du bli oppmuntret - hva en slags omstendighet du er i - i kunnskapen om at kjærlighet forøkes ettersom du gir av den, og at jo mer du gir, jo mer vil du få tilbake. Amen.

    Laget: 23. mars, 2008
    Oppdatert: 23. mars, 2008

    Copyright © 1987-2008
    Guds Nye Pakts Kirke
    Yahwehs B'rit Chadashah Forsamling